Jaká značka je nejlepší?

29.01.2009 17:23

Často dostávám dotazy typu: "jaký foťák si mám koupit, který je nejlepší?". Musím se přiznat, že takové otázky nemám rád.

Hned na úvod tohoto článku tedy musím zdůraznit, že jakým přístrojem fotím není až tak rozhodující. Podstatné je "co" fotím a "jak" to fotím. Pokud si koupíte nenovější středoformátový Hasselblad, k tomu digitální stěnu s rozlišením 50 megapixelů, nejšpičkovější objektivy, filtry a další vybavení a pak - vyfotíte bílou stěnu, tak z toho rozhodně nebude fotografie která se někomu bude líbit. Hlavní je věnovat se fotografování samotnému! Teprve pokud si jej plně osvojíte můžete se začít zabývat jemnými rozdíly ve fototechnice, které vám mohou pomoci tvorbu zlepšit či usnadnit.

V nepřeberném množství přístrojů se kterými se dá fotografovat se v dnešní době prostě nelze orientovat - a já v tomto nejsem výjimkou. Znát všechny kompatky, polo-zrcadlovky, zrcadlovky ale i mobilní telefony či kamery - to je prostě mimo lidské schopnosti. Proto se v tomto článku zaměřím jen na užší skupinu a to digitální zrcadlovky (DSLR). Důvodů je hned několik:

  • dostatek příslušenství (kompakty neumožňují plnohodnotnou práci)
  • rozumná cenová hladina (až na některé profesionální přístroje)
  • relativně snadný transport (tahat středoformát je přeci jen náročnější)
  • jelikož fotím digitálně, tak si netroufnu radit z kinofilmovými přístroji....:o)

Pro výběr digitální zrcadlovky je klíčové si uvědomit, že nevybíráme tělo fotoaparátů, ale celý systém! Na to mnoho lidí zapomíná. Celý systém znamená: objektiv - tělo - čip - software.

Objektiv

Objektiv je oko fotoaparátu a pro výslednou kvalitu fotografie je tím nejdůležitějším! Při výběru systému bychom se tedy měli primárně řídit právě kvalitou a šírí nabídky objektivů. Zajímat nás musí nejen zoom objektivy, ale i objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností které zpravidla nabízejí tu nejvyšší kvalitu.

Tělo

Tělo je automat, který fotografii realizuje a zpracovává. Nejdůležitější je, aby se nám s daným tělem dobře pracovalo - doporučuji si před koupí určitě různé fotoaparáty "osahat" a zkusit, jak dobře padnou do ruky (každému padne něco jiného). V závislosti na tom, co nejčastěji fotografujeme musíme na těle hledat klíčové funkce. Rozdíly mezi jednotlivými těly jsou ovšem poměrně zanedbatelné a tělo jako takové se dnes dá již považovat za spotřební materiál. Výrobci chrlí stále novější a lepší verze a co bylo před rokem špičkové je dnes již průměrné. Tělo fotoapárátu určitě vyměníte několikrát za život, objektivy a příslušenství vám ale zpravidla zůstávají - pamatujte na to!

Čip

U čipu je v dnešní době rozhodující především rozlišení a dynamický rozsah. Oboje se neustále vylepšuje. Pro nákup je podstatné si uvědomit rozměr čipu, který má vliv na tzv. crop factor - tedy koeficient pro přepočet ohniskové vzdálenosti objektivu. Většina současných DSLR má tento koeficient okolo 1,5. Nebude asi dlouho trvat (max. 5 let) a většina DSLR bude mít tento faktor roven 1 - tedy tzv. full-frame. Obecně lze říct, že současně poskytované rozlišení cca 12-15MP je již velmi solidní. Pokud nehodláte fotografie zvětšovat na velikost plakátu, pak je téměr jedno, jakou DSLR si koupíte - rozlišení mají všechny dostatečné.

Software

Seriózní fotograf fotí primárně do formátu RAW a fotky následně zpracovává v počítači. K dosažení opravdu kvalitní výsledků je to nezbytnost. Software musí být dostatečně výkonný a rozhodně nelze doporučit využívání jakýchkoliv předpřipravených "rychlých" úprav. Za sebe mohu určitě doporučit Adobe Lightroom pro "vyvolání" RAW souborů a následné dotažení tvůrčího záměru v Adobe Photoshop. Programů je ovšem na trhu celá řada, některé i zdarma a je jen otázkou osobního vkusu, který program nám bude vyhovovat nejlépe. Používaný software pochopitelně nemá na výběr DSLR žádný vliv.....

 

Nyní bych opět stručně a zjednodušeně srhnul výhody a nevýhody jednotlivých značek

Canon

Objektivy: Objektivy od Canonu se vyrábějí v několika řadách. Pokud chceme ty opravdu nejlepší, tak je to určitě řada L (poznáme je snadno podle červeného proužku). Jsou to objektivy se špičkovými parametry, které si ovšem nechá Canon dost "nehorázně" zaplatit. Jestli vám na nějaké koruně nesejde (což tedy mně ano) tak mohu doporučit. Pokud nechcete přeplácet, tak je pro vás vhodnější jiná značka (hlavně Pentax). Střední a základní řady objektivů jsou víceméně srovnatelné s konkurencí a důvodem pro volbu Canonu být sami o sobě nemohou.

Těla: Canon je nevyhlášeným lídrem co se těl DSLR týče. Jeho produkty jsou vynikající a nesmírně univerzální. Pro člověka, který si není jistý co že chce fotografovat jsou asi nejvhodnější volbou. Nabizí řadu kvalitních funkcí, solidní rozlišení, velmi dobré jsou v zpracování fotek při focení na vysokou citlivost. Opět je ale nutné dodat, že vyšší třída nepatří k levným - a to nemluvím jen o Canon EOS 1D v řádu 100tis Kč. Je to ale jistota, se kterou nemůžete šlápnout vedle a to se počítá...:o)

Čipy: Canon používá čipy které i sám vyvíjí a je to znát. Drobnou nevýhodou oproti konkurenci je ovšem poněkud vyšší crop factor - 1,6krát (nepočítám full-frame DSLR). Je tedy trochu omezen co se týče širokoúhlých objektivů. Naopak je vhodný pro teleobjektivy, které má Canon navíc excelentní a proto není divu, že většina sportovní fotografů a také fotografů zvířat používá právě Canon.

Nikon

Objektivy: Objektivy Nikon určitě patří k velmi solidním. Zvláště na poli "pevných skel" je na co se těšit. Stejně jako ostatní výrobci nabízí několik řad objektivů a je relativně nejsilnější v základní a střední třídě. Je tedy dobrou volbou pro ty, kteří nechtějí moc utrácet a netouží po těch nejdražších objektivech. Cenově je na tom Nikon určitě lépe než Canon, ale i u něj platí že srovnatelné kousky se dají u konkurence sehnat levněji.

Těla: Nikon je pověstný zejména vysokou spolehlivostí svých těl, zvláště v profesionálních oblasti. Je to i důvod proč je tato značka oblíbena mezi fotožurnalisty. Odolnost a spolehlivost je navíc podpořena i vysokým framerate (počet snímků za sekundu) a proto lze Nikon určitě doporučit lidem, kteří vyhledávají akci. Ceny těch lepších DSLR jsou ovšem poměrně "nepřátelské".....

Čipy: Nikon nabízí mimo full-frame i DSLR s tradičním crop faktorem 1,5x. Díky tomu jsou širokoúhlé záběry dostupnější než u Canonu.

Olympus

Objektivy:Olympus jako propagátor 4/3 systému (má poměr stran 4:3 a cca poloviční velikost kinofilmového políčka) je tak trochu mimo ostatní proud. Jeho objektivy určitě nepatří opticky mezi ty nejšpičkovější, na druhou stranu mají velikou výhodu ve velikosti - jsou při stejných parametrech podstatně menší a lehčí. V kombinaci s tělem jsou nejlepší volbou pro toho, kdo nechce nosit na zádech 10kg navíc....:o). Výběr je užší, plně ale pokrývá veškeré možné fotografické potřeby. Ceny jsou relativně příznivé.

Těla: Olympus byl jedním z prvních, kdo skutečnou DSLR vůbec začal vyrábět. Aktuální produkty jsou velmi univerzální a stejně jako objektivy mají výhodu v menší váze i rozměrech. Ceny jsou relativně příznivé, zvláště v amatérské kategorii. Mezi profesionálními přístroji ovšem Olympus nemá až tolik co nabídnout.

Čipy: Olympus používá již zmíněný 4/3 systém, který znaméná crop factor = 2x. Objektivy jsou díky tomu menší, zkonstruovat něco širokoúhlého je ovšem složitější. Osobně si myslím že tento systém se dlouhodobě neudrží.

Pentax

Objektivy: Pentax patří spolu s Canonem k tomu nejlepšímu, co lze na trhu sehnat. Rozsah nabídky objektivů je asi menší než u Canonu, kvalita je ovšem zvláště v té nejvyšší cenové kategorii tradičně špičková. Velkou výhodou oproti Canonu jsou potom jednoznačně ceny. I kdyby byl Canon o 5% lepší než Pentax, ceny má vyšší o 100-200%! Velkou výhodou Pentaxu je i vysoká zpětná kompatibilita - i desítky let staré objektivy lze na nejnovějších tělech používat. Objektivy Pentax jsou také tradičně kompaktnější. Kdo tedy hledá špičkové objektivy a nemá na účtu statisíce, Pentax je pro něj volbou číslo 1.

Těla: Pentax má na poli DSLR méně produktů než konkurence, nenabízí ani profesionální přístroj (zejména full-frame). Nutné je ovšem říct, že poloprofesionální třída (aktuálně K20D) u Pentaxu odpovídá funkcemi a výbavou spíše profesionální u ostatních značek. Cena ovšem zůstává poloprofesionální - antishake systém, pokročilé programy, HDR funkce, rovnání fokální roviny nebo velmi užitečnou prachu a voděodolnost u stejně drahých přístrojů od konkurence v žádném připadě nenajdete (což se ale může brzy změnit). V poloprofesionální třídě tedy Pentax vítězí nad ostatními poměrem cena/výkon.

Čipy: V posledních tělech již Pentax využívá čipy "spolupracujícího" Samsungu. Crop faktor je standardních 1,5x. Výhody je tedy oproti Canonu v lepší dostupnosti širokoúhlých objektivů.

Sigma

Objektivy: Sigma patří do skupiny výrobců objektivů pro všechny významné značky. Její nabídka je velmi široká od základních až po špičkové objektivy řady EX. K dispozici jsou jak "zoomy", tak objektivy s pevným ohniskem. Výhodou je zejména cena, což platí hlavně pro Canon a Nikon. Před nákupem objektivů Sigma je ovšem dobré chvíli počkat na recenze. Čas od času se jim některý objektiv ne úplně povede. Kde je Sigma velmi silná jsou určitě teleobjektivy a téměr legendární je jejím objektiv 50-500mm s vynikajícími parametry a téměř nedostižným rozsahem zoomu.

Těla: Ač to málokdo ví, vyrabí Sigma i DSLR. Její produkty zatím patří spíše k tomu průměrnému. Přístroj je koncipován více pro zkušené uživatele, motivové programy u něj určitě nenajdete. Nechybí však žádná z důležitých funkcí a hlavní devizou je použitý čip (viz níže).

Čipy: Sigma na rozdíl o všech ostatních výrobců využívá zcela jinou technologii čipů - typ Foveon X3. Díky třem plnohodnotným barevným vrstvám je finální výsledek lepší než u klasických čipů typu Bayer. Dosahuje vyšší ostrosti, lepšího dynamického rozsahu a také těžko popsatelné přirozenosti a jakési trojrozměrnosti. Nevýhodou je zatím poměrně vysoký crop faktor 1,7x. Je velká škoda, že se této technologie zatím nechytili větší výrobci.

Sony

Objektivy: Sony disponuje dvěma produkty - jednak má objektivy vlastní, dále pak objektivy Carl Zeiss. Samotné objektivy Sony navazují na předchozí produkci Konica-Minolta a musím se přiznat, že o nich mnoho nevím. Objektivy Carl Zeiss jsou ovšem špičkové, zejména pevná skla. Jejich cena je ale přeci jen vyšší. Se Sony máte tedy poměrně široké možnosti volby, vzhledem k tomu že je ale celý systém ještě poměrně nový, neodvažuji se nějakých zásadnějších hodnocení.

Těla: Sony převzala výrobu DSLR od "zesnulé" Konicy-Minolty, jejíž produkty patřily k těm povedeným. Sony si z nich vybralo to nejlepší a doplnilo vše svým know-how z elektronické oblasti a zdá se, že tato kombinace funguje velmi dobře. Dokonce už se objevila i nějaká ta mezinárodní cena (TIPA, CIPA apod.). Za pár let se tedy určitě máme na co těšit i s ohledem na to, že masová produkce Sony umožňuje dosažení velmi příznivých cen.

Čipy: Sony je výrobcem čipů pro celou řadu DSLR. Crop faktor je standardních 1,5x (pochopitelně mimo full-frame).

Tamron

Objektivy: Další z tzv. "třetích výrobců" je Tamron, který stejně jako Sigma vyrábí objektivy "pro všechny". Jeho nabídka je užší než od Sigmy, plně ovšem pokrývá potřeby běžného fotografování. Nejvyšší řada objektivů je potom opravdu povedená a opět ji lze doporučit pokud nechcete utrácet 10ti tisíce za objektivy Canon/Nikon.

Tokina

Objektivy: Tokina je posledním v mém výčtu "univerzálních objektivů". Úzce spolupracuje s Pentaxem a její produkty jsou tedy velmi kvalitní. Když to trochu zjednodušíme tak umožňuje dát objektiv Pentax na libovolné tělo (byť nemá k dispozici legendární SMC vrstvy). Nabídka není nijak zvlášť bohatá, ale opět pokrývá celé rozpětí ohnisek a ceny jsou rozhodně konkurenceschopné.

 

Existuje řada dalších výrobců (Samsung, Fuji, Voiglander atd.), kteří mají fotografům co nabídnout. Jedná se však většinou o "drobné hráče" a jejich znalost je na mé straně omezená. Pokud jste tedy tu "svoji" značku v mém výčtu neobjevili, neváhejete přidat příspěvěk pomocí diskuse.

 

Ondřej Kulhánek

Diskusní téma: Jaká značka je nejlepší?

Datum 03.02.2011
Vložil Thomas
Titulek Super článek

Díky, taky mi to velmi pomohlo ;-)

Datum 18.05.2011
Vložil Ondřej Kulhánek
Titulek Re: Super článek

No vida, kdo by to byl řek.... Já myslel, že tenhle článek ani nikdy nikdo nenajde...:-)

Datum 16.01.2011
Vložil Marek Novák
Titulek :)

Moc pěkně napsáno. Lehce jsi mě nasměroval kudy se ubírat při výběru. Díky.

Datum 22.03.2010
Vložil Dan
Titulek Dobre

Moc hezky napsane srovnani!!

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode