Klasika nebo Digitál?

28.01.2009 11:24

Než začně člověk fotografovat (pokud to s fotografováním myslí vážněji - jinak mu na focení stačí mobilní telefon) musí nejprve učinit jedno rozhodnutí. A to zda bude fotit na klasický film nebo digitálně. Pojďme se tedy podívat jaké výhody a nevýhody tyto dvě technologie poskytují.

Kvalita fotografií

Pod kvalitou fotografie osobně chápu zejména dvě věci: rozlišení a expoziční rozsah.

Rozlišení je pro kvalitu fotografie velmi důležité v případě, že chceme mít fotku opravdu velkou, například pro výstavní účely (pokud budeme dělat fotky maximálně 10x15cm, pak se asi nemá smysl rozlišením vůbec zabývat). V tomto ohledu zatím stále ještě vítězí klasická fotografie. Moderní digitální přístroje s rozlišením 30 megapixelů a více jsou již samozřejmě klasické fotografii velmi blízko a možná ji i překonávají. Kdo z nás ovšem má dost peněz na to, aby si takový přístroj mohl pořídit že..... Pokud se tedy bavíme jako amatérští fotografové, pak je klasika lepší volbou.

Expoziční rozsah je velmi podstatný pro snímání scén s vysokým rozsahem jasů (tedy takových, kde jsou objekty ve stínu i přímo osvětleny). Čím je vyšší, tím se výsledná fotografie více blíží tomu jak scénu vnímá lidské oko. V tomto ohledu jsou klasická i digitální fotografie dnes již zhruba vyrovnanými soupeři. Některé digitální fotoapáraty však již nabízejí možnosti určitého rozšíření expozičního rozsahu při snímání.

Cena fotografií

Člověk by měl věci posuzovat optimálně poměrem kvalita/cena. Proto i zde musím zmínit, jak jsou na tom obě technologie v tomto ohledu.

U klasické fotografie zpravidla ušetříte na nákupu těla fotoaparátu, ale už ne zdaleka tak výrazně jako v dobách minulých. Pak ovšem musíte počítat s pravidelnými výdaji na pořizování filmů a jejich následné vyvolání (ať už vyvoláváte doma nebo v minilabu). Ceny filmů nejsou nijak závratné, naneštěstí se ale poměrně rychle zužuje jejich výběr.

Digitální fotografie vás donutí plácnout se na záčátku více přes kapsu. Těla jsou dražší než u klasické fotografie a pokud chcete alespoň poloprofesionální přístroj, tak už to není rozdíl zanedbatelný. Ušetříte pak ale za nákup filmů a jejich vyvolání. Za zhotovení fotografií ale zaplatíte stejně a je nutné si uvědomit jednu ošidnost: digitální fotografie většinu lidí podvědomě "motivuje" k focení každé hlouposti kterou vidí (právě díky absenci filmu kdy není člověku líto zbytečně "utraceného" políčka). Když si pak takový člověk nechává fotografie pravidelně vyvolávat, může to nakonec vyjít dráž než s klasickým filmem.

Možnosti úprav

Upravit výslednou fotografii dle našich představ lze u obou technologií. U klasické fotografie při vyvolávání, u digitální pomocí počítačového software. U obou jsou potom nutné investice do vybavení (černá komora vs. počítač a SW) a i do znalostí a umu. O něco lépe bych však přeci jen viděl fotografii digitální, která má možnosti úprav určitě snažší a rozsáhlejší. Je ale rozhodně potřeba dát pozor, abychom to s "vylepšováním" v počítači nepřeháněli - přeostřených a přesaturovaných fotek jsou dnes bohužel plné weby.

Citlivost

Citlivost je důležitým aspektem klasické i digitální fotografie. Při focení z ruky může hrát dokonce klíčovou roli. V tomto ohledu je jednoznačným vítězem fotografie digitální. Ne snad kvůli šíleným a podle mě nepoužitelným citlivostem jako 6400 a výše, ale zejména díky možnosti ISO snadno změnit. U klasické fotografie musíte měnit film a to není nic jednoduchého.

Vyvážení bílé

K fotografii neodmyslitelně patří vyvážení bílého bodu neboli white balance (WB). Lidské oko se různým zdrojům světla dokáže přizpůsobit a ani jejich odlišnou barevnost (teplotu) příliš nevnímáme. Fototechnika si s tím ovšem poradit musí. A zde je opět vítězem fotografie digitální - vyvážení bílé lze totiž nastavit přímo v přístroji (a pokud fotíme na formát RAW tak v určitém rozsahu i dodatečně), velmi snadno a rychle. U klasiky opět musíme sáhnout k výměně filmu. Určitou alternativou je pořídit sadu konverzní filtrů, které světlo "převedou" do správné barevnosti - což se ale může prodražit.

Kontrola výsledku

Velkou výhodou digitální fotografie je možnost ihned zkontrolovat výsledek. To co vidíme v hledáčku a co je nakonec skutečně zaznamenáno totiž nemusí být vždy ve shodě (často i záměrně). Klasická fotografie tuto možnost postrádá, ale jsou lidé které právě tato vlastnost přitahuje a jsou zvědaví jak bude fotografie vypadat, až ji nechají vyvolat.

 

Celý tento přehled je nutné chápat jako hodně zjednodušený pohled na věc, který byl měl především pomoci utřídit si trochu myšlenky. Pro každého je důležitá jiná vlastnost a je tedy dobré jim v rozhodování přidělit různé váhy.

Dle mého osobního názoru má ale použitá technologie na finální výsledek jen zanedbatelný vliv. Jestli budete fotit se stařičkou klasickou Flexaretou nebo s nejnovějším digitálním Hasselbladem není až tak rozhodující, jako jestli daný přístroj umíte dobře ovládat, jestli máte osvojena pravidla kompozice, práce s hloubkou ostrosti, práce s tonalitou atd. Když se postavíte na louce a vyfotíte "kravský lejno" kde budou v záběru vidět i špičky vašich bot, tak to prostě nebude dobrá fotka ať už fotíte čímkoliv - to mějte prosím na paměti!

 

Ondřej Kulhánek

Diskusní téma: Klasika nebo Digitál?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode